Da li čuvate pse koji borave u kući/stanu?

Naravno, naš pansion je i zamišljen za pse koji borave unutra jer većina naših klijenata i potencijalnih klijenata živi sa psima u kućnim uslovima. Psi borave u sobama koje imaju podno grejanje preko zime, krevetiće i prostirke za spavanje i po potrebi igračke. U jednoj sobi boravi 3-4 psa – naravno to su psi koji se lepo slažu medjusobno i na osnovu toga ih grupišemo po sobama. Raspolažemo sa 5 soba. Posedujemo i ispust za pse odn. dvorište u kome oni mogu da se istrčavaju i igraju.

Da li su mali psi i veliki psi odvojeni tokom boravka u pansionu?

Da, jesu iz bezbednosnih razloga jer veliki psi tokom igre mogu nesvesno povrediti male. Tokom noći odvojeni su u posebnim sobama – mali borave sa malima, veći sa većima. Psi se grupišu u 4-5 grupa, u zavisnosti od njihove naravi i od tog sa kojim psima se slažu, a sa kojima ne. Tokom dana, takođe se odvojeno puštaju u dvorište na istrčavanje i igru.

Sugestija za vlasnike malih pasa – bez obzira na boravak u pansionu, treba da svog malog psa socijalizujete i sa većima. Ne prenosite svoj strah od velikih pasa na svoje male pse. Na taj način ćete izbeći traumu ukoliko se Vaš pas na ulici sretne sa većim. Mali iz straha mogu da napadnu pse koji su jači od njih i može doći do užasnih posledica ako dođe do tuče. Dakle, ukoliko se plašite velikih pasa, nemojte nabavljati ni malog.

Moj pas se po prvi put razdvaja od mene. Kako će(mo) podneti boravak u pansionu?

To zavisi od temperamenta Vašeg psa i načina na koji ste ga vaspitali. Ako ste psa razmazili, spavate sa njim u krevetu, nikad ga ne ostavljate samog kod kuće, ne date mu da se druži sa drugim psima, hrana mu je dostupna 24h – verovatno će mnogo dramatičnije doživeti rastanak nego psi koji su vaspitani da budu samostalni, koji se redovno razdvajaju od svojih vlasnika, koji su u kontaktu sa drugim ljudima i psima. Mi ne možemo da znamo kako će pas reagovati na promenu sredine i da li će mu se svideti boravak u pansionu, medjutim na osnovu opisa naravi Vašeg psa i njegovog načina života možemo da pretpostavimo da li će doživeti manji ili veći stres prilikom razdvajanja od Vas. Tu uvek ima izuzetaka – postoje psi koji se možda ne druže sa ostalim psima redovno, stalno su sa Vama i nikad ste niste razdvajali, ali kad dođu u pansion, odlično reaguju jer su na primer željni društva i odmah kreću u igru sa drugim psima. Neki pak, ne reaguju tako dobro na pse i traže isključivo ljudsko društvo jer ste ih tako navikli. Naše iskustvo pokazuje da se u pansionu najbolje provedu psi koji su socijalizovani, vole da se druže sa drugim psima, vole aktivnost, igru i istrčavanje.

Prvi boravak u pansionu za Vašeg psa može ili ne mora biti stresan. Ono što mi preporučujemo da bismo ublažili stres kod Vašeg ljubimca je da ga pre boravka u pansionu dovedete kod nas da onjuši prostor gde će da boravi i da procenimo kako će da reaguje na druge pse. Tom prilikom možemo popričati sa Vama i posavetovati Vas ukoliko imate nekih pitanja ili nedoumica. Tada ćete taman i videti uživo kako naš pansion izgleda i da li Vam se uslovi kod nas sviđaju ili ne.

Što se tiče toga kako ćete Vi podneti razdvajanje od psa, to morate sami da raščistite sa sobom pre nego što donesete Vašeg ljubimca u pansion. Morate imati poverenja u osoblje pansiona – često nam dolaze klijenti sa pitanjima da li će njegovog psa drugi pas napasti i povrediti, da li će pobeći iz pansiona i sl. Naravno da jednom ozbiljnom pansionu nikako ne ide u prilog da Vašeg psa neko povredi ili da pobegne iz pansiona ili da se pas istraumira tokom boravka. Ukoliko imate problem sa poverenjem koji ne možete da rešite, onda je najbolje da svog psa ostavite kod nekog koga poznajete ili da ga vodite uvek sa sobom.

Ono što i Vas i nas štiti i garantuje Vam bezbednost Vašeg ljubimca je ugovor o čuvanju psa koji potpisujemo sa Vama prilikom prijema psa u pansion. Svojim potpisom garantujete nam za tačnost informacija koje ste nam dali o Vašem psu, a mi Vama za bezbednost i dobrobit Vašeg ljubimca tokom boravka u pansionu.

Šta je potrebno da bi moj pas boravio u pansionu? Da li postoje neki uslovi?

Naravno. Po zakonu, pansion za pse sme da prima isključivo pse koji su mikročipovani i redovno, svake godine se vakcinišu protiv besnila – dakle, za boravak u pansionu Vaš pas mora da poseduje plavi pasoš/plavu knjižicu u kojoj su upisani podaci vlasnika i podaci o psu, broj mikročipa i u kojoj Vaš veterinar redovno upisuje koje su vakcine date psu tokom njegovog života. Pas ne sme da ima buve prilikom prijema u pansion i mora da bude redovno čišćen od unutrašnjih parazita – ukoliko ga niste čistili redovno od unutrašnjih parazita, to ćemo obaviti odmah prilikom prijema u pansion.

Ono što je izuzetno važno je da Vaš pas ne sme da bude agresivan i ne sme da napada druge pse. Takve pse ne primamo. Psi koji nisu kastrirani, a imaju nekontrolisanu seksualnu želju i uznemiravaju druge pse (naskaču na njih da ih pare), biće izolovani od drugih pasa tokom boravka u pansionu i neće više biti primani u pansion ukoliko u medjuvremenu ne rešite taj problem (kastrirate psa).

Osim plave knjižice/plavog pasoša, u pansion donosite hranu – ukoliko psu dajete kuvanu hranu koju mu sami spremate, spremite je unapred i donesite zamrznutu u pansion. Nije preporučljivo da psu koji kod kuće jede kuvanu hranu za pansion spremite granule koje on neće hteti da jede ili ako bude hteo da ih jede, na taj način će poremetiti varenje naglom promenom vrste hrane.

Da li je potrebno rezervisati mesto unapred?

Da. Naročito u vreme praznika i u periodu letovanja i zimovanja. U vreme praznika, naročito Božićnih i Novogodišnjih, poželjno je rezervisati mesto bar dve-tri nedelje ranije. U toku letnje i zimske sezone takođe.

Ukoliko planirate da idete na letovanje, zimovanje ili negde za praznike, a Vaš pas nikad nije bio u pansionu, preporučujemo da pre velikih gužvi dovedete psa barem jednom na dnevni boravak da se navikne na prostor i druge pse. Nije preporučljivo da prvi put ostavite psa u pansionu u jeku sezone kada je na čuvanju veliki broj pasa – nikome od nas nije u cilju da ga na taj način uplašimo i istraumiramo, naročito ukoliko je mirnije naravi i ukoliko se inače plaši drugih pasa.

S obzirom da je naš kapacitet mali i u Novom Sadu je vrlo malo pansiona, a veliki broj pasa kojima treba smeštaj, mesta se veoma brzo popunjavaju i preporučujemo Vam da zaista na vreme rezervišete mesto za boravak Vašeg psa da ne biste došli u situaciju da psa nema ko da Vam čuva.

Da li mogu da pitam za stanje svog psa dok je u pansionu?

Možete. Sa klijentima uglavnom komuniciramo putem Vibera (ukoliko su u inostranstvu) i putem SMS poruka. Ukoliko želite da znate kako je Vaš pas, možete nas kontaktirati. Povremeno Vam možemo poslati i poneku sličicu ili snimak Vašeg psa.

Bilo bi vrlo poželjno da budete dostupni tokom boravka Vašeg psa u pansionu, da u slučaju da nešto nije ok, možemo da Vas obavestimo ili pitamo ukoliko imamo nas zanima nešto vezano za Vašeg psa.